Kulttuuriähky

Helsingissä on parhaillaan menossa dokumenttielokuvafestivaali DocPoint. Mahtavaa, tarjolla on jälleen uusin katsaus sivistäviä, taitavasti koottuja, ajatuksia herättäviä ja viihdyttäviä taideteoksia tosielämästä.

Mutta eikö täällä juuri ollut joku vastaava?

Se taisikin olla kauhu-, fantasia- ja sci fi-elokuvafestivaali Night Visions. Ja juuri sitä ennen oli latinalaisen Amerikan elokuvafestivaali Cinemaissí. Ja sitä ennen kansainvälisen vaihtoehtoelokuvan festivaali Rakkautta ja Anarkiaa.

Lisäksi mieleen muistuvat Helsingissä pidettävistä vuosittaisista elokuvafestivaaleista ainakin aasialaisen elokuvan festivaali Helsinki Cine Aasia, afrikkalaisen elokuvan festivaali Helsinki African Film Festival, Helsingin lyhytelokuvafestivaali, sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin keskittyvä elokuvafestivaali Vinokino.

Kylläpä täällä tapahtuu tiheästi.

Ja nyt listattiin siis ainoastaan elokuvafestivaaleja. Erikseen ovat vielä elokuvanäytökset. Sekä kaikki muut festivaalit. Ja kaikki muut kulttuurin muodot.

Mietin mitä tekisin viikonloppuna. Tapahtuukohan Helsingissä jotain?

Laitan perjantain Metron tapahtumahakuun.

Ja ehdotuksiahan tulee.

Minulla on varaa valita pelkästään pääkaupunkiseudun alueelta 238 elokuvaesityksen, 17 klubin, 16 musiikkitapahtuman, 10 näyttelyn, 19 rock & jazz -tapahtuman, kuuden tanssitapahtuman, 31 teatteritapahtuman, kolmen urheilutapahtuman ja 27 muut tapahtumat -otsikon alle luokitellun väliltä. Siis yhden päivän aikana.

Yksistään kulttuurikeskus Caisassa on tällä viikolla viisi eri yleisötapahtumaa, ja tiedän kokemuksesta, että joissakin siellä järjestettävissä tapahtumissa käy yhden käden sormilla laskettavissa oleva ihmismäärä. Caisan lisäksi Helsingin kulttuurikeskuksella on seitsemän muuta toimipaikkaa, siis talvisin. Kesällä enemmän.

Tätä keskustelua ei tietenkään voida käydä mainitsematta Guggenheimia.

Helsingissä on jo ainakin Ateneum, Kiasma, Helsingin taidemuseo, Amos Andersonin taidemuseo, Sinebrychoffin taidemuseo, Didrichsenin taidemuseo, Hakasalmen huvila, sekä lukuisia pieniä taidegallerioita.

Haluaisin käydä niissä kaikissa, mutta olen kolmena Helsingin-vuotenani ehtinyt vain kolmeen. Plus näyttelythän vaihtuvat jatkuvasti, joten yhdessä ja samassa taidemuseossakin olisi kiinnostuneelle syytä käydä useammankin kerran vuodessa.

En ehdi. Eikä kyllä ole varaakaan.

Tästähän on jo puhuttu, mutta selittäisikö joku vielä kerran, mihin tarvitsemme Guggenheimia?

Olen itse kulttuurin suurkuluttaja. Kirjat, elokuvat, teatteri, keikat, konsertit, tanssiesitykset sekä taidenäyttelyt ovat minulle välttämätöntä hengenravintoa.

Olen valmistunut yliopistosta pääaineenani kulttuurimaantieto.

Harrastan itse, paitsi kaikenlaisten kulttuurin muotojen katselua ja kuuntelua, myös tanssia ja musisointia, kirjoitan, opiskelen kieliä ja  opetan niitä myös muille.

Kulttuurielämykset merkitsevät minulle paljon. Olen kiitollinen siitä, että kotikaupungissani niitä on aina tarjolla. Mutta tapahtumavinkkejä selatessa tulee kyllä olo, että tässäkin tapauksessa vähemmän olisi enemmän.

Mistä näihin kaikkiin riittää yleisöä ja osallistujia?

Voisi kuvitella, ettei riitäkään.

Esitän varovaisesti kysymyksen: Voisimmekohan olla niinkin ihanteellisessa tilanteessa, että kulttuuria tuetaan jo liikaakin?

Kun sille rahalle olisi käyttöä muuallakin. Ihan noin vain esimerkkeinä antaisin erityisopetuksen, sairaanhoidon, vanhustenhoidon, homekoulujen korjaamisen, irtisanottujen uudelleentyöllistämisohjelmat ja leipäjonojen asiakkaat.

Yllätyn itsekin hieman, että kirjoitan tästä aiheesta.

Näinä läkähdyttävinä informaatio- ja tapahtumatulvien aikoina mieleen vain tulee kaikenlaista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s