”Ihminen voi todella olla kahdessa paikassa”

Ruotsinsuomalaisen kulttuurin juhlaa gaalaillassa

Ruotsissa valitaan vuosittain vuoden ruotsinsuomalainen ja sen kunniaksi järjestetään myös näyttävä gaala. Kolmen eri kategorian tämän vuoden voittajat julkistettiin kaamoksen vallitessa, mutta pimeys ja potentiaalinen masentuneisuus jäivät täysin musiikin, tanssin ja yleisen ilonpidon jalkoihin. Suomalaisetko hiljaisia ja pidättyväisiä – eivät ainakaan Ruotsin puolella!

Tukholman Suomen Instituutti loistaa houkuttelevana pimeydessä tänä  synkkääkin synkempänä marraskuun iltana. Sisälle on kerääntynyt joukko hilpeitä suomalaisia, sillä paikalla vietetään vuosittaista juhlagaalaa, jossa valitaan Vuoden ruotsinsuomalainen, Vuoden nuori ruotsinsuomalainen sekä myöskin ruotsinsuomalaisten joukosta Arjen sankari. Vuosi 2013 on kolmas kerta, kun gaala järjestetään.

Tunnelma on juhlava ja moni pukeutunut parhaimpiinsa. Paikalla on kuulemma tänä vuonna ennätysmäärä yleisöä. Gaalan ovat järjestäneet yhteistyössä Ruotsissa toimiva Sisuradio, Ruotsin television SVT:n suomenkielinen toimitus, Ruotsin suomalainen -lehti sekä Tukholman Suomen Instituutti.

Voittajat kustakin kategoriasta valitaan perustuen siihen, ketkä ovat kuluneen vuoden aikana ansiokkaasti nostaneet ruotsinsuomalaisuutta esille ja toimineet esimerkillisinä vähemmistön suurlähettiläinä. Pääjärjestäjistä koostuva palkintoraati valitsee yleistöltä saatujen ehdotusten pohjalta vuoden Ruotsinsuomalaisen sekä Nuoren Ruotsinsuomalaisen. Erillinen tunnustus jaetaan myös Arjen sankarille. Tämän palkinnon voittajan tulee olla henkilö, joka on pyyteettä auttanut muita, tuonut iloa toisten arkeen ja ansainnut virallisen kiitoksen teoistaan. Arjen sankarin on valinnut yleisö nettiäänestyksellä.

Juhlallisuudet ovat alkamassa Suomen Tukholman-instituutissa.

Juhlallisuudet ovat alkamassa Suomen Tukholman-instituutissa.

Gaalaillassa esiintyy bändi Markus Fagervall & Eskilstuna Boys, joka soitti aiemmin tänä vuonna julkaistussa ruotsinsuomalaisuuteen liittyviin tuntemuksiin pureutuvassa elokuvassa Laulu koti-ikävästä. He ovat nyt ensimmäistä kertaa yhdessä livenä lavalla ja potkaisevat tapahtuman käyntiin nostalgisella 70-luvun henkeä peilaavalla musiikillaan.

Vuoden nuori ruotsinsuomalainen: ”It’s work before play”

On aika aloittaa palkintojenjako. Ensimmäisenä julkistetaan raadin valitsema Vuoden nuori ruotsinsuomalainen.

”Vuoden Nuori ruotsinsuomalainen -ehdokkaissa yhdistyvät menestyminen, rohkeus ja periksiantamattomuus”, määrittelee toinen gaalan juontajista, Virpi Inkeri.

Ehdokkaita on kolme. Heistä voittajaksi julkistetaan tukholmalainen näyttelijäkoomikko Bianca Kronlöf. Hän saa yleisöltä raikuvat aplodit, tunnelma on jo nyt kohonnut kattoon.

”Bianca Kronlöf puuttuu epäkohtiin, tarttuu rasismiin sekä seksismiin, eikä hyväksy nielemättä perinteisiä valtarakenteita”, määrittelee Inkeri.

”Hän on rohkea, vihainen, monikultturinen feministi, joka ei vaikene. Hän on tehokkaasti levittänyt viestiään tasa-arvosta sosiaalisissa medioissa. Hän on ollut esikuva ja inspiraationlähde monelle ruotsinsuomalaiselle nuorelle.”

Kronlöf ei ole itse päässyt paikalle, koska on töissä, mutta hänestä on tehty puhelinnauhoite, jossa hän pahoittelee poissaoloaan:

”Dr Dren sanoin: it’s work before play”, sanailee Bianca nauhoitteessa.

“Kiitos niin paljon, tää on siis ihan loistavan hieno juttu!”

Markus Fagervall & Eskilstuna Boys ottaa taas lavan haltuun, jotkut intoutuvat tanssimaan. Salin yhteydessä on pieni viinibaari, mutta valitettavasti maksaa voi ainoastaan käteisellä. Itse en ole varannut kruunuja mukaan, joten viinilasillinen jää haaveeksi. Onneksi kupliva tunnelma vie muutenkin mukanaan, eikä nestemäistä tunnelmankohottajaa juuri tarvita.

Arjen sankari ja suomalainen sisu

Seuraavan kategorian ehdokkaat ovat yhdessä saaneet ennätyksellisen paljon ääniä: tuplamäärän verrattuna viime vuoteen. Vuoden ruotsinsuomalaisen vuosittain toistuva valinta on selkeästi leviämässä laajemman yleisön tietoisuuteen.

”Arjen sankari 2013 on yleisön palkinto”, Inkeri sanoo.

”Arjen sankari on henkilö, joka tuottaa toisille iloa ja itseään säästämättä auttaa muita.”

Ehdokkaat esitellään. Voittajan arvaa jo hänen esittelyn aikana saamistaan aplodeista: hän on Daniel Särkijärvi.

Arjen sankariksi ylivoimaisella äänivyöryllä valittu Daniel Särkijärvi Sisuradion haastattelussa.

Arjen sankariksi ylivoimaisella äänivyöryllä valittu Daniel Särkijärvi (oik.) Sisuradion haastattelussa.

”Seuraava ehdokas kaataa lakipykälät ja löytää säädöksistä porsaanreiät. Kainuun kielitaistelija Daniel Särkijärvi kimpaantui kerrassan, kun kunta jätti 37 suomalaisoppilasta ilman äidinkielen opetusta. Siitä alkoi taistelu, joka on päättynyt siihen, että koululakia muutetaan”,  sanoo Inkeri.

Yleisö villiintyy täysin. Särkijärvi täyttää moninkertaisesti palkinnonsaajan ehdot.

”Daniel Särkijärvi näytti mitä on suomalainen sisu”, hehkuttaa toinen juontaja Christian Bertell.

”Arjen sankari 2013 on osoittanut, että yksi ihminen voi saada rattaat pyörimään ja aikaansaada muutoksen, joka takaa tulevaisuuden koko kansakunnalle, oikeudet äidinkielen opiskeluun – huolimatta siitä osaako jo kieltä vai ei”, kehuu palkinnon jakamaan saapunut Sisuradion kanavapäällikkö Päivi Tompuri.

Voittaja Daniel Särkijärvi on saanut 1267 ääntä. Hän nousee lavalle hieman häkeltyneen oloisena. Palkintopuheesta paistaa läpi kuitenkin palkinnon saamisenkin mahdollistanut määrätietoisuus:

”Viikko sitten mie yövyin niittysaunalla. Ja siinä pimeässä, matalassa saunarakennuksessa oli helppo kuulla niittytyöläisten porinaa minun sukukielellä. Samalla minun kläpit olivat serkkujen tykönä Suomessa ja siellä ne sai oman äidinkielensä arkikäyttöä. Kaikilla lapsilla ei ole tätä mahdollisuutta. Se, että niin moni on äänestänyt minua Arjen sankari -palkinnon voittajaksi todistaa, että tämä on tärkeä kysymys. Lakimuuoksen vaikutuspiirissä olevat lapset saavat nyt mennä yhtenä päivänä viikosta kouluun tietäen, että saavat oppia serkkujensa kieltä tai isoäitinsä kieltä yhdessä muiden kanssa, joilla on samat juuret. Voimme kaikki olla sankareita: kun epäoikeudenmukaisuutta nähdessään nostaa sen päivänvaloon, mitä useampi reagoi, sitä nopeammin saamme aikaan muutoksia. Olen iloinen ja kiitollinen, että saan olla teidän Arjen sankarinne ja toivottaa kaikille taisteluvoimaa!”

Särkijärvi on jo kauan sitten voittanut koko yleisön puolelleen. Aplodeista ei meinaa tulla loppua. Bändi kiipeää taas lavalle soittamaan seuraavaa kappaletta ja Särkijärvi moshaa lavan edustalla antaumuksella.

Ingen riktig finne

On aika valita Vuoden ruotsinsuomalainen. Jännitys tiivistyy ehdokkaita esiteltäessä.

”Voittaja on henkilö, joka on kuluneen vuoden aikana tehnyt merkittäviä tekoja, joiden ansiosta ruotsinsuomalaisuus ja vähemmistöä koskevat kysymykset ovat nousseet esiin”, esittelee Inkeri.

Kaikki kolme ehdokasta sopivat määritelmään, mutta voittajaksi julkistetaan se, joka on onnistunut toimissaan kaikista näkyvimmin: muusikko-näyttelijä Kai Latvalehto.

”Elokuvayleisö itki kuorossa penkkirivit hytkyen, kun Kai Latvalehto selvitti identiteettikriisinsä ja ulkopuolisuudentunteensa syitä Mika Ronkaisen dokumenttielokuvassa Laulu koti-ikävästä. Hän päätti lähteä lapsuutensa maisemiin Göteborgiin. Tuskainen tutkimusmatka halki Ruotsin selkeytti kaiken – identiteetti löytyi”, Inkeri sanoo.

”Latvalehto sanoi, ettei hän tunne olevansa oikea suomalainen. Tästä tulee elokuvan ruotsinkielinen nimi Ingen riktig finne. Ratkaisevat ja puuttuvat palat löytyivät lopulta hänen lapsuutensa Göteborgista. Kun elokuva näytettiin Ruotsissa, moni tunnisti elokuvassa koetut tuskan ja helpotuksen tunteet omikseen”, Bertell jatkaa.

Voittajat lavalla: Vuoden ruotsinsuomalainen Kai Latvalehto, Arjen sankari Daniel Särkijärvi ja taustalla Vuoden nuori ruotsinsuomalainen Bianca Kronlöf. (Sveriges Radio Sisuradio / Noora Holm)

Voittajat lavalla: Vuoden ruotsinsuomalainen Kai Latvalehto, Arjen sankari Daniel Särkijärvi ja taustalla Vuoden nuori ruotsinsuomalainen Bianca Kronlöf. (Sveriges Radio Sisuradio / Noora Holm)

”Elokuvassa hän humoristisesti ja koskettavasti piirsi kuvan ruotsinsuomalaisesta identiteetistä ja sen eroista ensimmäisen ja toisen sukupolven välillä. Hän on sanonut: juureni ovat Göteborgissa ruusupensaspuskissa jalkapallokentän vieressä ja pohjois-suomalaisissa havumetsissä. Se on pelkästään voimavara – ihminen voi todella olla kahdessa paikassa”, sanoo Inkeri.

Latvalehto viskaa vastaanottamansa kukkakimpun yleisöön, jossa se laskeutuu erään hämmästyneen näköisen naisen syliin. Meno on kuin rock-konsertissa, kun mies tuulettelee lavalla voittoaan.

”Kaikkialla vastaanotto on ollut niin käsittämätöntä, että emmä usko että mä oon vieläkään tajunnu. Tämä prosessihan on kaikkinensa ollu mulle tietysti elämää mullistava”, sanoo Latvalehto hengästyneesti.

”Olin 13-vuotias, kun perheemme muutti Göteborgista Suomeen, ja vanhemmistani tuli kymmenen vuoden jälkeen uudestaan pohjois-suomalaisia. Mutta enhän minä ollut mikään paluumuuttaja, oikeasti olin ruotsinsuomalainen. Vaikka sitä en silloin tajunnut, enkä tajunnut vielä kahdenkymmenenkään vuoden päästä. Itse asiassa tajusin tämän vasta kuutisen vuotta sitten keskellä syvää, hyvin tyypillistä ja hyvin naurettavaa keski-iän kriisiä. Ja suurin piirtein näihin samoihin aikoihin käynnistyi sitten tämä prosessi, joka päättyi elokuvaksi Laulu koti-ikävästä, jonka pääosassa sain tehdä ikimuistoisen matkan yhdessä isäni kanssa. Tästä kuuluu suurin kiitos ohjaaja Mika Ronkaiselle, jonka elokuva tämä on.”

Illan virallinen osuus alkaa olla ohi, mutta yleisöä kehotetaan jatkamaan yhdessä iltaa Instituutissa ja myöhemmin yökerhossa. Ilta on ollut juhlallinen, tunnelmallinen ja yllättävänkin riehakas. Tunne siitä, että on hienoa olla suomalainen, tarttuu.

Niin kai se on, että ihminen voidaan ottaa pois Suomesta, mutta Suomea ei saa pois ihmisestä. Ei sitten millään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s