Nauraen menestykseen

Englanninkielisen stand upin vallaton lähettiläs

Moskovalainen Nickolay Antonov aloitti koomikon uransa Suomessa ja on nyt aikeissa jatkaa stand up -valloitustaan Venäjälle. Kunnianhimoinen ja kompleksinen mies on syntynyt esiintymään, eikä ota itseään turhan vakavasti. Hänet valittiin vuonna 2010 Vuoden Stand Up Tulokkaaksi Suomessa ja nyt komiikan ammattilainen taitaa kuolleista heräämisenkin – ainakin lavalla.

Nickolay Antonov on hauska mies, jo ulkonäöltäänkin. Mies on mukana Movember -kampanjassa  ja ylähuulia korostavat muhevat, 70-lukua vahvasti henkivät viikset. Päällä on pastelliväreissä hehkuva T-paita. Vaikutelma on kokonaisuudessaan ironinen. Jollen tuntisi Antonovia, saattaisin erehtyä luulemaan häntä sateenkaariväen edustajaksi. Tämä lienee tarkoituskin osana ammattilaiskoomikon imagoa.

”Minusta tuli stand up -koomikko sen jälkeen, kun näin Dane Cookin keikan Youtubessa. Hän oli aivan uskomaton – ajattelin, että tuollainen minäkin haluan olla. Ensimmäinen esiintymiseni lavalla oli hermostuttava, mutta jäin heti touhuun koukkuun. Sen jälkeen en ole halunnut tehdä mitään muuta”, Antonov aloittaa.

”Teen keikkoja sekä englanniksi että suomeksi, mutta homma toimii minulla paremmin englannin kielellä.”

Vakavasti otettava osaaja     

Antonov työskenteli aiemmin kokoaikaisena päivätyössään rahanvaihdossa, mutta on jokin aika sitten pystynyt jättäytymään osa-aikaiseksi stand up -keikkojen ottaessa tulta alleen.

”En saa vielä koko elantoani stand upista, mutta aika suuren osan siitä kyllä. Tällä hetkellä teen keikkaa kolme, neljä kertaa kuussa, koska nyt on pikkujoulukausi. Stand up -koomikoilla on kova kysyntä tähän aikaan vuodesta. Tietysti myös muilla esiintyjillä, mutta erityisesti stand up -koomikoilla, koska hulluttelevat esitykset sopivat erityisen hyvin pikkujoulujen henkeen.”

Täyspäiväiseksi koomikoksi Antonovilla on vielä kuitenkin matkaa, sillä he saattavat esiintyä kahdenkin keikan päivävauhdilla.

”Osallistumiseni Naurun tasapaino -ohjelmaan, joka esitettiin TV2:lla viime kesänä, lisäsi keikkatarjouksia huomattavasti. Aiemmin jouduin itse tyrkyttämään itseäni esiintymään, nykyään minulle soitetaan ja tarjotaan keikkaa, vaikken edes pärjännyt kisassa kovin pitkälle. Se on hienoa.”

Stand up -koomikot ovat Helsingissä tiivis yhteisö, ja he myös auttavat toisiaan, vaikka kilpailevatkin keikoista keskenään.

”Naurun tasapainoon päädyin kollegani Johanna MacDonaldin ansiosta, joka vinkkasi koe-esiintymisistä. Pääsin mukaan ohjelmaan ehkä siksi, että lupasin tuottajalle koe-esiintymisessä puolet 20 000 euron palkintorahoista, jos voitan,” Antonov nauraa.

Stand up -koomikko Nickolay Antonov 70-luvun hengessä.

Stand up -koomikko Nickolay Antonov 70-luvun hengessä.

Komiikan varjopuolia

Aina koomikon urakaan ei kuitenkaan ole yhtä hymyä.

”Kamalin epäonnistumiseni oli eräällä keikalla Lahden Sibeliustalolla. Se oli pikkujoulukeikka ja liput sinne maksoivat jotain 45 euroa. Kukaan ei nauranut, tunnelma oli todella jäätävä. Silloin kuolin lavalla totaalisesti”, Antonov sanoo. Hän selventää, että lavakuolema tarkoittaa sitä, että pää tyhjenee täysin.

”Nykyään sellaista ei tapahdu enää koskaan. Osittain siitä syystä, että juttuni ovat varmaankin parempia kuin alussa, ja osittain siksi, että osaan nyt lavakuolemankin sattuessa kääntää tilanteen vitsiksi. Olen kirjoittanut vitsejä niin monta vuotta, että minulla on aina varastossa muutama takuuvarma, jotka otan hätätilanteessa käyttöön.”

Koomikoista sanotaan usein, että he peittävät tunteitaan ja kipeitä asioita huumorilla, ja että hilpeän hahmon taakse kätkeytyy todellisuudessa usein onneton ja epävarma persoona. Antonov allekirjoittaa osin väitteen.

”Stand up -koomikot ovat kyllä yleensä ottaen jotenkin tasapainotonta porukkaa. Todella monen elämää sotkevat alkoholi ja huumeet, tai he ovat jostakin asiasta jollakin tavalla traumatisoituneita.”

Antonov ei osaa sanoa, onko hänellä lavalla ollessaan rooli päällä.

”En tiedä olenko siellä omana itsenäni vai jonkin roolin takana. Tämä varmaan kertoo jotakin stand up -koomikkojen kompleksisuudesta.”

Naurusta bisnes

Suomen stand up -kuviot Antonov kokee jo nähneensä ja seuraava siirto uralla on muutto Moskovaan.

”Olen asunut Suomessa parikymmentä vuotta ja nyt on aika kokeilla jotakin muuta. Moskovassa ei käytännössä ole ollenkaan englanninkielistä stand upia ja aikomuksenani on tuoda tähän asiaan muutos. Muun muassa irlantilainen stand up -koomikko Dylan Moran on käynyt siellä esiintymässä ja hänen keikkansa olivat menestys, joten tiedän, että tilausta englanninkieliselle komiikalle kaupungissa olisi.”

Antonovin suunnitelmissa on lyödä komiikalla rahoiksi.

”Suunnitelmani on perustaa Moskovaan englanninkielinen stand up -klubi, joka olisi ensimmäinen laatuaan siellä. Siitä voi tulla iso menestys, mikäli teen asiat oikein.”

Turha vaatimattomuus ei sovi stand up -menestyjän olemukseen:

”Jokainen stand up -koomikko haluaa olla julkkis. Ne, jotka muuta väittävät, valehtelevat.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s