Myrkyttynyt Mätäjoki elpyy hitaasti

Helsingin ja Vantaan kaupunkien alueilla sijaitsevan Mätäjoen saastuminen myrkkyvuodon seurauksena oli tiiviisti otsikoissa toukokuussa 2013. Onnettomuus sattui, kun teollisuusmaalivalmistaja Teknoksen Pitäjänmäen tuotantolaitokselta pääsi vuotamaan myrkyllistä liuotetta Mätäjokeen, jonka seurauksena muun muassa kalakantaa tuhoutui arviolta tuhansien yksilöiden edestä. Lähes puoli vuotta onnettomuuden jälkeen toipuminen on jo aluillaan, mutta edessä on vielä pitkä prosessi, ennen kuin joen ekodiversiteetti on saatu ennalleen.

Virtavesien hoitoyhdistys ry:n puheenjohtaja Esa Lehtinen on tilanteesta varovaisen toiveikas.

”Tässä vaiheessa on vielä hyvin vaikea sanoa, missä vaiheessa joen toipuminen on. Olemme tehneet paljon sen edistämiseksi ja mielestäni onnistuneet toimenpiteissämme, mutta virallisia tutkimustuloksia saamme vasta ensi vuoden puolella.”

Uutinen herätti aikanaan laajalti huomiota, eikä joen puhdistus- ja kunnostustöihin ollut vaikea haalia talkooväkeä.

”Vapaaehtoistyönä muun muassa tehtiin kalojen kutemista helpottavia kutusoraikkoja. Lisäksi joella on tehty virallisia kalastustutkimuksia, sekä otettu pohja- ja vesinäytteitä. Niillä yritetään kartoittaa tarkemmin onnettomuuden haittavaikutuksia”, Lehtinen sanoo.

Onnettomuuden syypää, teollisuusmaalivalmistaja Teknos, on Lehtisen mielestä kantanut kiitettävästi vastuunsa asiassa.

”Teknos on luvannut olla vahvasti mukana joen elvyttämisessä takaisin entiselleen. Toimimme heidän kanssaan hyvässä yhteistyössä. Teknos muun muassa rahoittaa ensi vuonna mäti-istutuksia ja tulevia kutusorautuksen materiaalihankintoja. Lisäksi he tekevät seurantaa joen elpymisestä. Kyllä heidän suhtautumisensa asian korjaamiseen on ollut hyvin myönteinen, harvoin vastaavissa tilanteissa yritykset myöntyvät vastaaviin kompensointeihin.”

Myrkyttyneessä Mätäjoessa kalakantaa tuhoutui arviolta tuhansien yksilöiden edestä. (Kuva: Helsingin kaupunki)

Myrkyttyneessä Mätäjoessa kalakantaa tuhoutui arviolta tuhansien yksilöiden edestä. (Helsingin kaupunki)

Teknoksen omilla nettisivuilla on julkaistu viimeksi 16.9.2013 asiaan liittyvä uutinen. Silloin vietettiin Talin golfkentän alueelle rakennetun kalatien avajaisia. Kalatie rakentuu pohjapadosta, jonka alle on rakennettu tekokoski kivistä. Sen avulla jokeen istutetut taimenet pääsevät nousemaan ja muodostamaan luontaisesti lisääntyvän kannan.

”Kalatie on Teknoksen vapaaehtoisesti toteuttama hanke. Teknos sitoutuu pitkäaikaisesti Mätäjoen parannustoimiin ja kalakantojen elvyttämiseen. Tarkoituksemme on suorittaa lokakuussa 2013 ja 2014 koekalastukset joessa, jotta voidaan seurata tehtyjen parannustoimenpiteiden onnistumista”, lukee yrityksen nettisivuilla.

Lehtinen uskoo Teknoksen tekevän lupaamansa.

”Meillä oli neuvottelu heidän kanssaan heti alussa onnettomuuden tapahduttua. He ovat olleet koko ajan aktiivisesti mukana joen kunnostustöissä ja vakuuttivat, ettei tällaista päästetä enää tapahtumaan.”

Joen toipuminen entiselleen kestää kuitenkin useita vuosia. Lehtisen varovainen arvio on 4-5 vuotta, mutta mikäli kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan tai jotakin yllättävää tapahtuu, voi siihen mennä kauemminkin.

”Vaikutuksia on tutkittu Huopalahdella asti ja näyttää siltä, ettei myrkystä ole koitunut pysyvämpää haittaa. Se ei myöskään tuhonnut kaikkea joen elämää, koska joistakin taimenistukkaista on saatu havaintoja. Täydellinen toipuminen on kuitenkin joidenkin lajien kohdalla hyvinkin hidasta. Osa kalakannoista toipunee katastrofista jo vuodessa tai parissa, mutta joidenkin kohdalla siihen voi mennä kuusikin vuotta.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s