Jääkarhu kannatteli kylttiä

Greenpeacen mielenosoitusmaraton Venäjän Suomen-suurlähetystöllä

Greenpeace aloitti tänään perjantaina kuukauden mittaisen mielenosoituksen Venäjän suurlähetystön edessä Helsingissä. Seuraavan 30 päivän ajan paikalle saapuu päivittäin pieni joukko järjestön jäseniä kello 16. Mielenilmauksen takana on vaatimus vapauttaa Venäjällä vangitut 28 Greenpeacen aktivistia ja kaksi kuvaajaa.

Mielenosoitusmaraton Venäjän suurlähetystön edustalla alkoi rauhallisissa merkeissä. Paikalla oli neljä Greenpeacen edustajaa, joista yksi oli pukeutunut jääkarhupukuun. Kaksi jäsenistä kannatteli Sini Saarelan vapauttamista ja arktisen alueen suojelua kannattavia kylttejä ääneti sillä aikaa, kun toiset kaksi juttelivat ohikulkijoiden kanssa ja pyysivät nimiä listaan lähetettäväksi Venäjän Suomen-suurlähetystöön Saarelan ja muiden aktivistien vapauttamisen edistämiseksi.

”Venäjällä vangittuina on yhteensä 30 aktivistia – kullekin heistä on omistettu yksi mielenosoituspäivä”, paikalla oleva Greenpeace-aktivisti Rosa Gierens kertoo.

Greenpeacen mielenosoittajat Venäjän suurlähetystön edessä.

Greenpeacen mielenosoittajat Venäjän suurlähetystön edessä.

Aktivistit joutuivat vankeuteen kuukausi sitten osoitettuaan mieltään Gazpromin öljynporauslauttaa vastaan Petshoranmerellä Venäjällä. Lautta oli matkalla ekologisesti erittäin haavoittuvalle arktiselle alueelle, jossa on paljon käyttämättömiä öljy- ja kaasuvarantoja.

”Tämä on Suomen Greenpeacellekin uusi tilanne, ei meistä kukaan ole tietääkseni aiemmin vankilaan aktivismista joutunut. Vangitut aktivistit tarvitsevat nyt kaiken tukemme. Yritämme aina ensin edistää asioita muilla tavoin, mutta mikäli keinomme eivät tehoa, järjestämme mielenosoituksia”, Gierens selventää.

Paikalla olevat jäsenet eivät kiistäneet Saarelan teon lainvastaisuutta, mutta peräänkuuluttavat oikeudenmukaista rangaistusta.

”Kyllä syytteiden kuuluisi vastata sitä, mitä on tehty”, Gierens painottaa.

”Nythän Venäjällä on ylireagoitu tilanteeseen roimasti.”

Järjestöläisten keskuudessa oli vakaa usko siitä, että näinkin pienellä ja huomaamattomalla mielenosoituksella on vaikutusta.

”Emme ole ainoita, jotka osoittavat asiasta mieltään. Tämäntyyppisiä mielenosoituksia on ollut viime aikoina Ruotsissa joka päivä. Venäjällä on voitu järjestää ainoastaan yhden henkilön mielenosoituksia, koska niihin ei tarvita lupaa. Ja lupaahan ei kannata lähteä edes hakemaan, sillä Venäjä on tehnyt kantansa asiassa selväksi.”

Greenpeace vaatii Sini Saarelan vapauttamista sekä peräänkuuluttaa arktisten alueiden suojelua.

Greenpeace vaatii Sini Saarelan vapauttamista sekä peräänkuuluttaa arktisten alueiden suojelua.

Mielenosoitus herätti jonkin verran huomiota. Suurlähetystöä syyttävästi tuijottava jääkarhu ei liene jokapäiväinen näky Helsingin kaduilla.

”Olimme alunperin aivan tuossa suurlähetystön aidan takana, mutta poliisit tulivat paikalle ja kehottivat meitä siirtymään kadun toiselle puolelle. Muuten olemme saaneet olla tässä aivan rauhassa. Ohikulkijoita pysähtelee tasaisin väliajoin juttelemaan ja kannustamaan”, Gierens sanoo.

Suunnitteilla on kuulemma lisätoimia, elleivät Saarelan ja kumppaneiden asiat etene kuukauden sisällä Greenpeacen toivomalla tavalla. Tällä hetkellä vangittuja aktivisteja syytetään huliganismista, josta voi saada useiden vuosien vankeustuomion. Gierens sanoo, ettei Greenpeace aio luovuttaa, niin kauan kuin yksikin jäsenistä on vangittuna väärästä rikoksesta.

”Yritämme koko ajan keksiä uusia tapoja, miten tilanteeseen voisi vaikuttaa. Ideanahan tässä on painostaa Venäjää järkeistämään rangaistuksia, sekä tiedottaa suomalaisille tilanteesta, jottei Sini Saarela pääse unohtumaan.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s