Kulttuuri-ilottelua itänaapurimme hengessä

Helsingissä vietetään parhaillaan Venäjä-viikkoa. Tarjolla on kaikenlaista kultturellia ohjelmaa ja viikko huipentuu Kanneltalossa viikonloppuna vietettäviin Venäjä-messuihin. Malmitalolla askarreltiin tänään teemaa mukaellen maatuskakoruja.

Helsingin Kulttuurikeskus on järjestänyt Malmitalon ja Kannelmäen tiloissaan tällä viikolla Venäjä-teemaista ohjelmaa.

”Teemaviikon tarkoituksena on tarjoilla venäjää äidinkielenään puhuville kulttuuria heidän omalla kielellään, ja samalla tutustuttaa pääkaupunkiseudun asukkaat naapurimaan rikkaaseen kulttuuriperinteeseen ja taide-elämään”, lukee Helsingin Kulttuurikeskuksen nettisivuilla.

Harasoo!-teemaviikolla on kuultu tähän mennessä muun muassa venäläisen runoilija Anna Ahmatovan runoja lauluiksi sovellettuina, balalaikkaorkesteria, luentoja, sekä kirjaesittelyjä ja kirjallisuusanalyysejä. On järjestetty venäläisten klassikkoreseptien kokkausilta, sekä lapsille nukketeatteria, venäläisanimaatioita ja satutunteja.

Tänään jatketaan teemaviikon mukaisesti maatuskakorutyöpajalla. Malmitalolle on saapunut tilaisuutta varten neljä naisihmistä. Ikähaarukka on laaja: kaksi eläkeläis- ja kaksi alakouluikäistä osallistujaa.

”Meillä on usein täällä Malmitalolla erilaisia askartelu- ja käsityöpajoja, joita muokataan kulloisenkin teeman mukaisesti. Niihin osallistuvat ovat tavallisesti juuri näiden kahden ikäluokan edustajia. Miehiä täällä ei juuri käy, mutta kaikki ovat tietysti tervetulleita”, opettaja Ulla Meskanen kertoo.

Työpajan asiakkaat käyvät innolla materiaalien kimppuun. Maatuskakorujen teko aloitetaan leikkaamalla kankaasta nuken figuuri, joka väritetään ja koristellaan. Lopuksi kankaanpala ommellaan kiinni takakappaleeseen ja täytetään vanulla. Valmiista nukesta voi tehdä muun muassa kännykkäkorun tai heijastimen, kahdesta pienestä korvakorut.

”En tiedä pitäisikö tätä nyt sanoa, kun vietämme Venäjä-viikkoa, mutta maatuskanukkehan ei ole alunperin venäläinen keksintö, vaikka se yleisesti sellaiseksi mielletään. Sen esikuva on japanilainen munkki”, Meskanen paljastaa.

”Joka tapauksessa maatuskateema on ollut meillä aina suosittu. Täällä on aiemminkin ollut näihin nukkeihin liittyviä työpajoja. Sitä en osaa sanoa, miten maatuskasta on ihmisten mielikuvissa tullut niin voimakkaasti venäläinen. Me olemme kuitenkin hyväksyneet hahmon osaksi tätä viikkoa.”

Loppuviikosta ehtii vielä mukaan moniin Venäjä-teemaisiin tapahtumiin Länsi- ja Pohjois- Helsingissä. Luvassa on muun muassa Opa!-puhallinorkesterin konsertti tänään torstaina Malmitalolla klo 19, jonka mainostetaan Helsingin Kulttuurikeskuksen sivuilla olevan iloisinta ja hauskinta ikinä, mitä Venäjältä on Suomeen tuotu. Esitykseltä luvataan himokkaita tanssirytmejä, taidokasta soittoa ja villiä karnevaalitunnelmaa.

Myös venäläisen keittiön saloihin pääsee tutustumaan uudestaan perjantaina 25.10. Maistelemaan pääsee ainakin blinejä, borssia ja zakuskaa.

Lisäksi lauantaina 26.10. Kanneltalolla nähdään akrobatiaa, temperamenttisia tansseja, ripaskaa ja huumoria sisältävä Kasakkashow, jonka energia ja pukuloisto ei Helsingin Kulttuurikeskuksen esitteen mukaan jätä ketään kylmäksi.

Viikko päättyy Kanneltalolla järjestettäviin Venäjä-messuihin. Messuilla on esillä muun muassa käsitöitä, ikoneita, kirjallisuutta ja ruokaa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Osa viikon ohjelmasta toteutetaan myös suomen kielellä.

Harasoo! – Venäläistä kulttuuria Kanneltalossa ja Malmitalossa 21.–26.10.2013.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s