Designmaailman Robin Hood

Graafinen suunnittelija Tzortzis Rallis vieroksuu suunnittelun kaupallisuutta. Hän haluaa muuttaa työllään maailmaa. Mielenosoituksissa ja nyt Helsinki Design Weekillä mukana ollut aktivisti kertoo erilaisesta suhtautumisestaan designiin.

Yksi Helsinki Design Weekin taustatoimijoista on kreikkalainen Tzortzis Rallis, 28. Nykyään Lontoossa asuva taiteilija-aktivisti oli mukana tiistaisessa keskustelutilaisuudessa HIAP talks: Public acts, joka oli Helsinki International Artist Programme HIAPin ja British Councilin järjestämä tilaisuus yhteistyössä Helsingin Designmuseon ja Youth Street Politics-tutkimushankkeen kanssa. Keskustelu käytiin Designmuseon auditoriossa, jossa Youth Street Politics-hankkeen tutkijat sekä Rallis kokoontuivat keskustelemaan julkisen tilan ja toiminnan teemoista. Tilaisuus oli kaikille avoin.

Helsinki Design Weekille kreikkalaisaktivisti päätyi valintakokeen kautta.

”British Council etsi Lontoossa tilaisuuteen sopivaa taiteilijavierasta. Hain pestiin ja tulin valituksi”, Rallis kertoo.

”HIAPin keskustelutilaisuuden lisäksi olen Helsingissä tekemässä tutkimusta ja laajentamassa aktivismitoiminnan verkostoja. Olen ensimmäistä kertaa Suomessa ja innoissani tilaisuudesta tutkia helsinkiläisten suhdetta julkiseen tilaan, koska olosuhteet täällä ovat hyvin erilaiset verrattuna Etelä-Eurooppaan tai Britanniaan.”

Pienen ihmisen puolella

Rallis eroaa graafisena suunnittelijana valtavirrasta. Kreikkalaistaiteilija haluaa käyttää visuaalisen kommunikoinnin taitojaan sosiaalisiin ja poliittisiin tarkoituksiin, eikä odota tekemisistään palkkaa. Hän on suunnitellut muun muassa julisteita ja logoja mielenosoituksia varten.

”Minusta tuli aktivisti, koska en voinut vain katsoa sivusta maailman vääryyksiä. Muutin Kreikasta Englantiin jo ennen Arabikevään Kreikassa provosoimia mielenosoituksia, mutta palasin hetkeksi kotimaahani, koska halusin olla mukana protesteissa. En voinut hyväksyä sitä, miten maanmiehiäni kohdeltiin talouskriisissä”, Rallis sanoo.

”Jo ennen talouskriisiä Kreikassa oli vaikea löytää alani töitä. Nyt tilanne on nuorille lähes mahdoton.”

Rallis on ollut mukana myös Occupy London -liikkeen mielenosoituksissa Lontoossa vuosina 2011 ja 2012. Liike ajaa kansan oikeuksia ja taistelee muun muassa taloudellisen tasa-arvon, edullisen asumisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta.

Työtä, jolla on merkitys

Rallis tietää olevansa etuoikeutettu ja kokee velvollisuudekseen auttaa muita.

”Olen onnekas, koska minulla on hyvä koulutus, joka antaa yksilölle valtaa. Muutin Lontooseen suorittaakseni maisterin tutkinnon graafisessa suunnittelussa ja minulle oli alusta alkaen selvää, että haluan käyttää etuoikeutettua asemaani niiden hyväksi, jotka ovat voimattomia vaikuttamaan omaan tilanteeseensa.”

Graafisen suunnittelun kaupallisuus hiertää ajoittain aktivistia, joka haluaa kulkea omaa tietään.

”Yleensä suunnittelijat työskentelevät hyvin kaupallisissa ympäristöissä ja projektit rikastuttavat pääasiassa jo valmiiksi varakkaita yrityksiä. Itse en halunnut olla osa tätä järjestelmää. Toki minunkin on saatava laskut maksettua, joten teen freelancerina töitä yrityksille, jotka maksavat minulle hyvin. En kuitenkaan halua sen olevan koko työni sisältö. Minulle on tärkeää, että työlläni on merkitys, eikä raha riitä minulle motivaatioksi.”

Median valheet

Puhuessaan mielenosoituksista Rallis mainitsee pariin kertaan valtavirtamedian ja puhuu siitä hieman halveksuvaan sävyyn. Mitä valtavirtamedia tekee hänen mielestään väärin?

”Osallistuessani mielenosoituksiin luin sanomalehdistä pääasiassa kirjoituksia, joissa meidät leimattiin fantasioiviksi hipeiksi ja meistä puhuttiin naureskelevaan sävyyn. Yleinen asenne oli, ettei meitä voi ottaa vakavasti”, Rallis kertoo.

”En ole varma, oliko kyse korruptiosta ja siitä, että journalistit kirjoittavat ainoastaan sävyyn, johon maan johto on tyytyväinen, vai siitä, että journalistit ovat itse niin paatuneita ammattikunnassaan, etteivät osanneet tarkastella tapahtumia objektiivisesti, vaan sotkevat uutisointiin mukaan omia mielipiteitään.”

Tietoa kansalle

Valtavirtamedian vääristelevien raporttien vuoksi aktivistit halusivat alkaa painaa omaa sanomalehteään, jossa tapahtumat kerrottiin heidän näkökulmastaan. Niinpä Rallis pääsi jälleen käyttämään graafisen suunnittelun osaamistaan: syntyi aktivistilehti The Occupied Times of London. Sitä hän taittaa vapaaehtoistyönä ilman palkkaa.

”Palkkani on siinä, kun ihmiset heräävät ajattelemaan näitä asioita. Tällä hetkellä maailma pyörii siihen malliin, että rikkaat selviävät mistä vain tekemisistään ilman seuraamuksia. Esimerkiksi talouskriisissä pankkiirit mokasivat ja kansa maksaa. Ei se niin voi mennä.”

Lehti on tyylikkään näköinen ja painettu napakalle paperille. Idea siihen syntyi teltassa kesken Lontoon valtausten.

”Ajattelimme, että uskottavuuttamme lisää, mikäli lehti on ihan oikean sanomalehden näköinen ja tehty ammattitaidolla. Se ei ole mikään anarkistinen lentolehtinen, vaan informatiivinen ja taidolla kasattu paketti, jossa vääryydet tuodaan esille asiallisesti”, Rallis esittelee.

Sosiaalisen median ja elektroniikan kehityksen myötä myös tavallisen kansalaisen on nykyään helpompi ottaa asioista selvää ja levittää tietoutta.

”Lähes kaikilla ihmisillä on nykyään kamera ja nauhoitusvälineet mukanaan kaikkialla. Kuvat ja nauhoitteet leviävät salamannopeasti sosiaalisessa mediassa ympäri maailman. Näin valtavirtamedian on yhä vaikeampi salata kansalta totuutta tai vääristellä tapahtumien kulkua”, Rallis sanoo.

Vapaa Helsinki

Helsingissä on moniin Euroopan maihin verrattuna rauhallista mielenosoitusrintamalla. Täälläkin puhutaan tuloerojen kasvusta, mutta erot ovat vielä pieniä verrattuna esimerkiksi Britanniaan. Eikä talouskriisikään ole meitä koetellut pahimmalla mahdollisella tavalla. Rallis voi täällä keskittyä tutkimaan julkisen tilan käyttöä.

”Olen haastatellut täällä nuoria, jotka viettävät julkisissa tiloissa usein eniten aikaa. Yritän luoda kuvaa siitä, mikä täällä on ihmisten suhde julkiseen tilaan ja mihin he sitä käyttävät. Joissakin maissa julkisen tilan käyttöön suhtaudutaan nollatoleranssilla. Täällä ihmiset näyttävät nauttivan melko suuresta vapaudesta asian suhteen, vaikka sääntöjäkin on paljon.”

Designin pinnallisuudesta

Rallis ei ole ehtinyt juurikaan ottaa osaa Helsinki Design Weekin tapahtumiin täällä ollessaan, mutta hän on kyllä aikeissa käydä katsomassa joitakin tapahtumia ja näyttelyitä.

”Väliaikainen studioni on Kaapelitehtaalla, joten kävin siellä viime viikonloppuna tutustumassa Design Marketiin.”

Miehellä on oma näkemyksensä myös Helsinki Design Weekista ja sen tarpeellisuudesta.

”Periaatteessa on hyvä, että tällaisia tapahtumia järjestetään. Usein design vain on kovin pinnallista. Mielestäni sitä voisi valjastaa enemmänkin tärkeiden asioiden puolestapuhumiseen. Mutta ymmärrän toki, että yrittäjät tarvitsevat tuloja, joten kaupallinen puolikin on tärkeää.”

Ralliksella alkaa olla kiire elokuviin, mutta vielä hän ehtii kertoa, mitä design hänelle merkitsee.

”Minulle design on keino ajaa itselleni tärkeitä asioita. Toki design on myös taidetta ja visuaalisuutta, mutta minä haluan muuttaa sen avulla maailmaa.”

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s