Unelmakeittiö lasten silmin

Ikea yhdisti lasten ja aikuisten innovatiivisuuden

Helsinki Design Week- tapahtumaan Katajanokan Tulli- ja Pakkahuoneella osallistuu myös Ikea. Edullisista huonekaluistaan ja sisustuselementeistään tuttu ruotsalainen yritys on tänä vuonna mukana teemanaan koko perheen unelmakeittiö. Kolme suunnittelutoimistoa on suunnitellut Ikean uutta Metod-mallistoa käyttäen kukin oman keittiönsä, joihin ideat saatiin suomalaisilta lapsilta.

”Vietämme Ikeassa koko perheen kodin vuotta nyt syyskuussa alkaneella uudella toimintakaudella”, kertoo Ikea Suomen PR-päällikkö Laura Saksala.

”Keittiöitä kun yleensä suunnittelevat vain aikuiset, niin teeman myötä syntyi idea, että otetaan tähän lapsetkin mukaan.”

Beacon Helsingin Ikea-keittiössä on tilaa piirtää.

Beacon Helsingin Ikea-keittiössä on tilaa piirtää.

Bisnesideoita leikin lomassa

”Kiva keittiö on semmonen, missä on paljon ruokaa. Kimaltava hella. Kaikki kimaltais”, määrittelee viisivuotias Lotta Ikean sivulla Helsinki Design Weekin tapahtumakalenterissa.

Saksalan mukaan lapset lähtivät innolla mukaan ideointiin.

”Lasten mielipiteitä keittiöistä kyseltiin tavaratalojemme Småland-leikkihuoneiden kautta jokaisessa viidessä tavaratalossa. Saimme kymmeniä piirustuksia, kollaaseja ja mielipiteitä 3-7-vuotiailta lapsilta. Heiltä kysyttiin Smålandissa, haluavatko he piirtää unelmakeittiön ja kertoa millainen se on.”

Odotukset lunastettu

Lasten toivomusten pohjalta unelmakeittiöistä teki oman versionsa kolme suunnittelutoimistoa: Beacon Helsinki, Pentagon Design ja Aalto+Aalto. Toteutusta varten heillä annettiin sama budjetti.

”Suunnittelutoimistot valikoituivat sillä perusteella, että halusimme toteutusten olevan erilaisia ja innovatiivisia. Kutsuimme nämä kolme toimistoa mukaan yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa ja he ovat mielestäni lunastaneet odotukset”, Saksala sanoo.

Lelut ja kirkkaat värit elävöittävät Pentagon Designin suunnittelemaa keittiötä.

Lelut ja kirkkaat värit elävöittävät Pentagon Designin suunnittelemaa keittiötä.

Tilaa säästävät moduulit

Helsinki Design Weekin näyttely on Ikealle mahdollisuus esitellä myös uutta Metod-mallistoa.

”Keittiön ulkonäköä ja säilytysratkaisuja ei enää tarvitse suunnitella standardimittaisten sisärakenteiden ehdoilla. Suurten etusarjojen tai ovien taakse voidaan sijoittaa vapaasti laatikoita ja hyllyjä. Keittiön ei myöskään tarvitse enää olla erillinen huone erillisin kalustein, sillä METOD-keittiön sekä siihen integroidut keittiölaitteet ja säilytysratkaisut saa saumattomasti yhdistettyä kodin muuhun sisustukseen”, määritellään Ikean kesäkuussa julkaistussa lehdistötiedotteessa.

Tätä mahdollisuutta oli hyödyntänyt Aalto+Aalto, joka oli sijoittanut oman unelmakeittiönsä yhteyteen oleskelutilan sohvineen ja nojatuoleineen.

”Moduulien ansiosta tilat voidaan hyödyntää mahdollisimman tarkkaan riippumatta keittiön koosta tai muodosta, mikä myös lisää säilytystilan määrää aiempaan verrattuna”, täydentää Ikea Suomen tuotepäällikkö Juha Vasenius tiedotteessa.

Moduuleilla leikittelystä oli eniten innostunut Pentagon Design, jonka unelmakeittiö oli siroteltu täyteen erikokoisista ja -värisistä moduuleista koostuvia epäsymmetrisiä hyllyköitä.

Aalto+Aallon keittiöstä löytyy myös oleskelutila.

Aalto+Aallon keittiöstä löytyy myös oleskelutila.

Hedelmällistä yhteistyötä

Saksala kertoo, että projektista on tullut paljon positiivista palautetta.

”Tämä on osallistava ja innovatiivinen tapa suunnitella keittiö, joka on koko perheen mieleen.”

Lasten luovuudesta ja kekseliäisyydestä on ollut Ikealle hyötyä. Myös lapset innostuivat suunnittelusta.

”Tämä on ollut rohkaiseva kokemus. Voimme varmasti jatkossakin harkita, että lapset saisivat vaikuttaa johonkin muuhunkin sisustussuunnitelmaan jossain tulevassa projektissamme”, Saksala sanoo.

Kolmesta unelmakeittiöstä voi äänestää suosikkiaan Ikea Suomen Facebookissa, Ikea-tavarataloissa tai Tulli- ja Pakkahuoneella. Äänestäjien kesken arvotaan kolme 300 euron arvoista lahjakorttia tavarataloon.

Ikea on mukana myös Helsinki Design Weekin päätösviikonlopussa 21.-22.9., joka on omistettu lapsille. Tulli- ja Pakkahuoneelle rakennettavassa Ikea Småland-leikkimaailmassa piirretään, ommellaan ja suunnitellaan leikkimielisesti. Tasatunnein alkavassa lelutehtaassa on mahdollisuus tuunata oma Ikea-lelu, jonka saa mukaansa kotiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s