Kuka lähtee ulos leikkimään?

Syyriassa pelataan polttopalloa ja Snowden leikkii piilosta

Viime perjantain New Yorker -lehdestä löytyi hauskaa luettavaa, kun satiirikko Andy Borowitz julkaisi oman versionsa Pietarissa pidetyn G20-maiden johtajien kokouksen kulusta.

Borowitz laittaa raportissaan Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin huutelemaan toisilleen asiattomuuksia. Raportti on kuvitteellinen, mutta perustuu siihen, mitä Obama ja Putin voisivat toisilleen sanoa, ellei poliittinen korrektius heitä estäisi.

Totta on, että miehet eivät ole ylimpiä ystävyksiä. Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä hiertävät muun muassa Syyrian sisällissota, sekä entisen Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n ja kansallisen turvallisuuspalvelu NSA:n työntekijä Edward Snowden, joka on vuotanut julkisuuteen salattuja tietoja ja on tällä hetkellä maanpaossa Venäjällä.

Tätä aiemmin erimielisyyksiä on aiheuttanut myös homoseksuaalien oikeuksien polkeminen Venäjällä, jota Yhdysvallat ei ole hyväksynyt.

Borowitzin raportissa Obama uhoaa Putinille, että Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Iso-Britannian pääministeri David Cameron ovat hänen puolellaan, ja että kaikkien mielestä Putin on täysi pelle. Hyvä, että joku sanoi tämän ääneen.

Borowitz julkaisi kesäkuussa myös toisen vastaavan raportin Obamasta ja Putinista, jolloin G8-huippukokous oli ajankohtainen. Tällöin Borowitz kirjoitti, että miehet olivat samaa mieltä ainoastaan siitä, ettei heidän tulisi enää koskaan puhua toisilleen.

Jutut naurattavat lukijaa, on kuin lukisi kahdesta kinastelevasta lapsesta. Samalla tulee kuitenkin turvaton tunne. Syyria-kysymystä on palloteltu ilmassa jo iät ja ajat, eikä kukaan tunnu uskaltavan tehdä asiassa siirtoa suuntaan tai toiseen. Diplomaattista ratkaisua haettaessa siviilien lahtaus Syyriassa jatkuu.

Presidentti Mauno Koiviston sanoin: tarttis tehrä jotain.

Kateeksi ei käy valtion päämiehiä, he painiskelevat todella isojen ongelmien parissa. Tullessaan presidentiksi Obama halusi Yhdysvallat pois sodasta, ei johdattaa heitä uuteen. Toisaalta Yhdysvaltojen on YK:n jäsenenä mahdotonta ummistaa silmänsä Syyriassa tapahtuneille ihmisoikeusrikkomuksille.

Venäjä lyö kapuloita rattaisiin sanomalla, ettei isku Syyriaan olisi oikeutettu, koska kemiallisten aseiden käytöstä ei ole mitään luotettavia todisteita.

Pieni ihminen ei ymmärrä tästä mitään. Onko niin, että on ihan ok tappaa oman maan kansalaisia, kunhan kemiallisia aseita ei vaan ole käytetty? Sama kun sanoisi lapselle, että muita saa potkia, kunhan ei kaulasta ylöspäin.

Tietovuotaja Snowdenin moraali ei kestänyt CIA:n ja NSA:n salakähmäistä keplottelua. Totuuden julki tuominen on ollut Snowdenille suuri henkilökohtainen uhraus.  Hän on tällä hetkellä Venäjällä maanpaossa, eikä Putinkaan ymmärrä, miksi mies on hankkiutunut moiseen tilanteeseen. Toistaiseksi Venäjä on kuitenkin pysynyt kannassaan, ettei aio luovuttaa Snowdenia Yhdysvalloille.

Tässä tapauksessa pieni ihminen asettuu tietysti Snowdenin puolelle. Ihmisillä on oikeus tietää. Ei saa valehdella, ja se, joka on tehnyt väärin, ansaitsee rangaistuksen. Näinhän meille lapsina opetetaan.

Poliittisella hiekkalaatikolla asiat vain eivät ole niin yksinkertaisia. Täytyy muistaa, mitkä edut ovat itselle tärkeitä, ja kuka on kenenkin kaveri.

Borowitzin raporteissa Obaman ja Putinin lapsiversiot seikkailevat todennäköisesti jatkossakin. Odotan jatko-osaa.

Ja toivon rauhaa Syyriaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s